‘Ten oorlog’

Ten oorlog. Een reis langs het front van WO I (De Bezige Bij Antwerpen, 2013) – Arnout Hauben & Johanna Spaey

Een eeuw na de Eerste Wereldoorlog beroert deze oorlog nog altijd jong en oud. Wat weten de mensen die rond die oude frontlinie leven nu nog over de oorlog? En welke getuigenissen lieten soldaten, verpleegsters en burgers zelf na? De herinneringen blijken nog altijd sterk te leven. De tocht voert de lezer mee van België naar Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aangrijpend en verrassend.

Ten oorlog. Een reis langs het front van WO I werd genomineerd voor de Gouden Tulp.

Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens WO II (Manteau, 2015) — Arnout Hauben & Johanna Spaey

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt de lezer in het spoor van de Amerikaanse en Sovjettroepen mee door Europa. Na de landing in Normandië volgen we de bevrijdingsroute door Frankrijk, België en Luxemburg en eindigen we in het Duitse Torgau aan de Elbe, waar de Amerikanen in 1945 oog in oog kwamen te staan met het Rode Leger. Het tweede deel van de tocht begint in Stalingrad. Met het Sovjetleger doorkruisen we Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen en eindigen we in Berlijn. Hoogbejaarde getuigen vertellen hun herinneringen. Een onbekend, persoonlijk en aangrijpend portret van Europa.

Ten oorlog. Onder Vlaamse velden. Op zoek naar sporen van WO I (Polis, 2016) –  Arnout Hauben & Johanna Spaey

Een archeologenteam legt bunkers, munitie, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en stoffelijke resten bloot van soldaten die in het gebied rond het West-Vlaamse Langemark zijn gesneuveld. Slagen de archeologen er in om de Nieuw-Zeelandse officier te identificeren? Maar ook: een archeoloog uit Syrië, een dode dichter uit Wales, traditionele opgravingstechnieken, de eerste gasaanval… De lezer krijgt een schat aan informatie over het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.