Beeldroman ‘Gewonde stad, Augustus 1914’

Gewonde stad (De Bezige Bij Antwerpen, 2014)

Een unieke beeldroman over het begin van de Eerste Wereldoorlog en de vernietiging van Leuven. Op 19 augustus 1914 verandert de universiteitsstad Leuven in een paar uur tijd van het Belgische militaire hoofdkwartier in een door Duitse soldaten bezette stad. Niet veel later wordt Leuven brutaal in de as gelegd.

Lees meer

Johanna Spaey vatte samen met schilder Gerolf Van de Perre deze dramatische begindagen van de Eerste Wereldoorlog voor het eerst samen in krachtige poëtische woorden en beelden. ‘Gewonde stad, Augustus 1914’ laat zien hoe de verminkte stad, de beschadigde soldaten en de getraumatiseerde burgers zichzelf moeten heropbouwen in moeilijke omstandigheden.

Lees hier al een fragment

De zware deur zit op slot. De boeken zijn naar huis, lacht mijn korporaal, die niet weet hoe boeken klinken. Want ik hoor ze tegen me fluisteren door de muren: ‘Wie mij leest, kan niet in zwijgen eindigen.’ Met z’n tweeën wrikken we ten slotte de deur open.

Ik verketter de boeken die niet langer tegen me spreken. Ik ween om alle woorden die nu van me wegvluchten. Tussen de brandende huizen en bange mensen in, rennen de woorden van mij weg. Alleen hun schaduwen zie ik nog branden, huizenhoog branden, in het midden van de paniekerige stad. Ik mocht ze niet lezen en zal in zwijgen eindigen.

Die nacht sterven de stemmen.

In mijn hand liggen de eeuwen verkoold.