‘Vlucht’

Vlucht (De Geus, 2007)

Genomineerd voor de Halewijnprijs 2007

Vlucht is een intrigerende en rauwe roman over vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog. De roman speelt zich af in de schaduw van de ‘Groote Oorlog’ en vertelt het verhaal van twee vrouwen die letterlijk, maar ook emotioneel op de vlucht zijn.

VluchtLR

Lees meer:

Voor Marieke is 1914 een dood jaar, ook al staat de wereld in brand. Na de inval van de Duitsers in Leuven, vlucht ze naar Nederland nadat haar ouders en kinderen voor haar ogen werden vermoord. Ze is niet de enige Belg die de grens over wil, maar haar vlucht brengt geen troost of opluchting. Ze stapt bijna letterlijk een nieuwe oorlog binnen als ze werk vindt in een hotel in Oosterhout, eigendom van een weduwe met drie kinderen. Marieke is ‘onwelvoeglijk’. Ze denkt met haar lijf en hoopt dat mannen haar dode kinderen uit haar hoofd zullen verjagen. Uiteindelijk wordt ze verbannen naar een vluchtelingenkamp.

Sybille, de dochter des huizes, ontdekt intussen dat haar liefde voor een gevluchte Belgische officier, geen kant op kan. Loopgravenliefde. Het duurt tot lang na de oorlog, wanneer zij op haar beurt naar Leuven reist, voor ze grip krijgt op de pijn die haar passie heeft veroorzaakt.

Vlucht speelt zich af in de schaduw van de Groote Oorlog en brengt het verhaal van een andere oorlog, dat van vluchtelingen in een land dat hen eerst met open armen ontvangt, maar dat daarna steeds minder gastvrij wordt.

De vijand heeft er een gezicht, maar liefde moet anoniem blijven.

Genomineerd voor de Halewijnprijs 2007

Leesfragment

“Ze deden ons knielen. Vader. Moeder. De tweeling en ik. Geweren in de aanslag. Toen riep er iemand ‘Pang!’.

Ze lachten. Ze waren erg jong. Sommigen te jong om zich al echt te scheren.

Aan het einde van de straat schoten ze mijn vader dood. Toen mijn moeder. Daarna de tweeling. Heel even zag ik de ogen van de soldaat die hen neerschoot. Het ging hem om de kinderen. Niet om ons.”

Lees hier Johanna’s essay over Vlucht