Recensies

Dood van een soldaat is een prachtige misdaadroman. Knap geschreven met mooie dialogen, beklijvende personages, een goede plot, spitse erotiek, onderkoelde humor.” (Fred Braeckman, Knack Weekend)

 

Ze is een belofte voor de toekomst en een aanwinst voor het genre. Spaey verdient een stevige aanmoedigingsprijs.” (John Vervoort, DS Letteren)

 

“Assyriologe Johanna Spaey bewijst meteen dat ze uit het goede thrillerhout is gesneden. Met veel gevoel voor sfeer en setting, beschrijft ze de relaties binnen een dorpsgemeenschap waar verdoken lust, jaloezie en opgekropte frustraties de dienst uitmaken. Ook stilistisch steekt Spaey al van bij haar debuut een stuk boven de Vlaamse middenmoot uit.” (Geert D’Hulster, Het Belang van Limburg/Gazet van Antwerpen)

 

“Spaey slaager er bijzonder goed in om heel concreet te maken wat we abstract omschrijven als ‘oorlogsgruwel’.” (Luciane Opdeweegh, Divazine)

 

“Johanna Spaey roept in een koele, beredeneerde stijl, met frisse woordenschat, een klammige, spannende sfeer op. Erotische scènes pakt ze als echte schijfster en niet als een thrillertikker die commercieel wil scoren. Wat een opluchting, een verfrissing.” (Patrick Van Gompel, VTM Nieuwssite)

 

“Dood van een soldaat is een prachtig debuut dat geheel terecht aan de haal ging met de prestigeuze Gouden Strop 2005. Door de setting in een kleine gemeenschap waar de geheimen broeiend onder de oppervlakte liggen, deed Spaey me denken aan Karin Fossum. Ik hoop dat Dood van een soldaat het begin is van een indrukwekkend oeuvre.” (www.crimezone.nl)