Recensies

‘Dood van een soldaat’

“Dood van een soldaat is een prachtige misdaadroman. Knap geschreven met mooie dialogen, beklijvende personages, een goede plot, spitse erotiek, onderkoelde humor.” (Fred Braeckman, Knack Weekend)

“Ze is een belofte voor de toekomst en een aanwinst voor het genre. Spaey verdient een stevige aanmoedigingsprijs.” (John Vervoort, DS Letteren)

“Assyriologe Johanna Spaey bewijst meteen dat ze uit het goede thrillerhout is gesneden. Met veel gevoel voor sfeer en setting, beschrijft ze de relaties binnen een dorpsgemeenschap waar verdoken lust, jaloezie en opgekropte frustraties de dienst uitmaken. Ook stilistisch steekt Spaey al van bij haar debuut een stuk boven de Vlaamse middenmoot uit.” (Geert D’Hulster, Het Belang van Limburg/Gazet van Antwerpen)

“Spaey slaager er bijzonder goed in om heel concreet te maken wat we abstract omschrijven als ‘oorlogsgruwel’.” (Luciane Opdeweegh, Divazine)

“Johanna Spaey roept in een koele, beredeneerde stijl, met frisse woordenschat, een klammige, spannende sfeer op. Erotische scènes pakt ze als echte schijfster en niet als een thrillertikker die commercieel wil scoren. Wat een opluchting, een verfrissing.” (Patrick Van Gompel, VTM Nieuwssite)

“Dood van een soldaat is een prachtig debuut dat geheel terecht aan de haal ging met de prestigeuze Gouden Strop 2005. Door de setting in een kleine gemeenschap waar de geheimen broeiend onder de oppervlakte liggen, deed Spaey me denken aan Karin Fossum. Ik hoop dat Dood van een soldaat het begin is van een indrukwekkend oeuvre.” (www.crimezone.nl)

‘Vlucht’

“Dat Johanna Spaey lef heeft, bewijst ze met Vlucht.” (John Vervoort, Het Nieuwsblad)

‘De eenzaamheid van het westen’

“De eenzaamheid van het westen is een rijke roman met een fenomenale vertelkracht die op amper 250 pagina’s geschiedenis tastbaar maakt.” (Sofie Gielis, De Standaard der Letteren).

“Dat Spaey in haar afgemeten en schitterend taalgebruik alle sentimentaliteit weert, maakt van De eenzaamheid van het westen een toproman.” (Jooris Van Hulle, Tertio)

‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’

“Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ verrast, prikkelt, maakt stil, raakt diep, doet lachen, zorgt voor herkenning, mildert je blik.” (Rik Van Puymbroeck, De Tijd)

“Een kaleidoscopisch boek als dit lees je best niet in één ruk uit. Dan kijk je over de diversiteit en de nuance heen.” (Marnix Verplancke, Knack Focus)

“Kleine Encyclopedie van de Eenzaamheid is een heerlijk lees- en bladerboek dat je niet in één ruk moet uitlezen maar veeleer rustig moet savoureren. Haar vele korte verhaaltjes en overpeinzingen, vol met verwijzingen naar films, literatuur en kunst zijn steeds verrassend en veelzeggend en zetten aan tot mijmeren. Een van de lemma’s heet Niet-geschreven boek, maar daar hoort dit boek gelukkig niet meer bij.”  (John Vervoort, Het Nieuwsblad)

“Allemaal kennen we eenzaamheid en net omdat het zo een universeel gevoel is, leent het zich uitstekend voor een encyclopedische aanpak. Gelukkig is dit boek ook heel persoonlijk. Je kan het zelfs lezen als een soort autobiografie. Waar gaat de blik van de schrijfster naar uit? Wat houdt haar bezig? (…) Erg aantrekkelijk zijn de tunnels die door deze encyclopedie lopen. Dit boek voert de lezer richting meer leesvoer.” (Kathy Mathys, De Standaard der Letteren)

“Schrijfster Johanna Spaeykent eenzaamheid ook uit de eerste hand en wijdt er een hele encyclopedie aan een caleidoscopisch boek vol persoonlijke en eigenzinnige observaties over de vele gedaanten van een gevoel dat ons vroeg of laat allemaal overvalt.” (Veerle Vanden Bosch, De Standaard)